Wanneer is mijn eisprong?

Wij zijn nu vanaf januari 2014 bezig om zwanger te raken. Mijn cyclus is vrij kort, gemiddeld zo’n 24 dagen. De afgelopen twee maanden heb ik ovulatietesten gedaan waaruit bleek dat mijn ovulatie bij beide keren 15 dagen na de eerste dag van mijn menstruatie is, wat dus betekent dat mijn ovulatie vrij laat is. Veel ovulatiecalculatoren op internet geven een verwachtte ovulatie aan die een stuk eerder is. Hoe kan dit? En zou het voor mij moeilijker kunnen zijn om zwanger te raken?
Gynaecoloog Jos VolleberghGynaecoloog Jos Vollebergh: “Normaal zit er 14 dagen tussen de eisprong en de volgende menstruatie. Deze periode is vrij vast, daar zit weinig variatie in. Dat betekent dus ook dat de meeste ovulatiecalculatoren dáárvan uitgaan: ze berekenen wanneer je de volgende menstruatie verwacht, en trekken daar 14 dagen vanaf. Als een cyclus korter of langer is, betekent dat normaal gesproken dus ook dat de eisprong eerder of later plaatsvindt, met 14 dagen daarna een menstruatie (of een positieve zwangerschapstest!).

Luteale insufficiëntie
In jouw situatie is dat blijkbaar anders en dat hoeft geen probleem te zijn, maar het lijkt op basis van wat je vertelt niet optimaal. Er bestaat namelijk ook een probleem dat we ‘luteale insufficiëntie’ noemen: dan wordt de tweede helft van je cyclus (de luteale fase) niet goed hormonaal ondersteund (insufficiënt) en kan dan ook korter duren. Dat is niet goed voor je zwangerschapskansen. Lastig is echter dat ovulatietesten niet altijd betrouwbaar zijn: ze kunnen een eisprong te vroeg of te laat aangeven.

Eisprong precies vaststellen
Het lijkt mij goed dit eens met je huisarts te bespreken, en eventueel een verwijzing naar een gynaecoloog te vragen. Daar kunnen ze dan, met echo’s, precies vaststellen wanneer je eisprong is, en door bloed te prikken kijken hoe de tweede fase van je cyclus precies loopt. Als dat inderdaad niet goed gaat, kan deze met medicijnen (hormonen, progesteron) worden ondersteund.

4 Comments

  1. Klinkt voor mij heel bekend jouw verhaal. Ik heb zelf ook het idee dat de 2e fase van mijn menstruatie aan de korte kant is. Ik loop zelf al via het ziekenhuis dus weet precies wanneer mijn eisprong is. Heb al een keer gevraagd of die korte 2e fase geen probleem is maar heb toen niet echt antwoord gekregen. Hoelang moet die 2e fase eigenlijk zijn voor een goede innesteling?

    Ellen

  2. Klinkt voor mij heel bekend jouw verhaal. Ik heb zelf ook het idee dat de 2e fase van mijn menstruatie aan de korte kant is. Ik loop zelf al via het ziekenhuis dus weet precies wanneer mijn eisprong is. Heb al een keer gevraagd of die korte 2e fase geen probleem is maar heb toen niet echt antwoord gekregen. Hoelang moet die 2e fase eigenlijk zijn voor een goede innesteling?

    Ellen

  3. Idealiter is deze 14 dagen, maar we zijn ’tevreden’ met 10 tot 17 dagen. Het kan dus soms wel iets korter of langer zijn.

  4. Idealiter is deze 14 dagen, maar we zijn ’tevreden’ met 10 tot 17 dagen. Het kan dus soms wel iets korter of langer zijn.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Eileideronderzoek met een schuimecho -

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*