ICSI met TESE in Nederland toegestaan

ICSI met zaadcellen die rechtstreeks uit de testikels worden gehaald (TESE), is vanaf volgende maand toegestaan in Nederland. De kinderen die zijn geboren met behulp van die techniek blijken gezond. Daarom heft minister Schippers van Volksgezondheid het moratorium op de behandeling op.

De vruchtbaarheidsbehandeling TESE bestaat al ruim vijftien jaar. Nederland was het enige land ter wereld waar de techniek lange tijd verboden was omdat twijfel bestond over de gevolgen voor de gezondheid van de kinderen.

België en Duitsland
TESE kan een oplossing zijn voor mannen bij wie het sperma geen zaadcellen bevat. Jaarlijks komen in Nederland zo’n vierhonderd mannen voor TESE in aanmerking, aldus hoogleraar Sjoerd Repping, hoofd van het laboratorium voor voortplantingsbiologie in het AMC. Veel van hen weken uit naar klinieken in België en Duitsland, waar de behandeling wel was toegestaan.

Geen significant verschil
Van de 197 TESE-kinderen die tussen 2007 en 2012 in Nederland zijn geboren, heeft ongeveer 6 procent een aangeboren afwijking. Dat percentage verschilt niet significant van het risico op afwijkingen bij een reguliere ICSI-behandeling met zaadcellen afkomstig uit een zaadlozing. Buitenlandse studies wijzen op hetzelfde resultaat.

Deze week overleggen de dertien ivf-klinieken welke centra, naast het AMC en het Radboudumc, de techniek nog meer gaan aanbieden.

Bron: Volkskrant.nl
Lees het hele artikel.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Toch nog zaadcellen? -
  2. Waar ligt de grens aan je kinderwens? -

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*