Cryo terugplaatsen zonder cyclus?

Binnenkort wordt er bij mij een cryo teruggeplaawww. Ik heb geen eigen cyclus, dus ik moet gebruikmaken van medicatie om mijn baarmoederslijmvlies voor te bereiden. Welke mogelijkheden heb ik daarvoor? Mijn arts heeft gesproken over het GEEP-schema, maar zijn er nog meer opties? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Fertiliteitsarts Frederika PrakFertiliteitsarts Frederika Prak: “Als er geen eigen cyclus aanwezig is, moet altijd gekozen worden voor een kunstmatige cyclus, al dan niet in combinatie met een middel om de eigen werking van de eierstokken stil te leggen, of een ovulatieinductiecyclus, waarbij door middel van hormonen gestreefd wordt naar een cyclus met een eisprong. Meestal kiest men in Nederland voor de eerste optie, waarbij het baarmoederslijmvlies door middel van hormonen (oestrogenen en progesteron) voorbereid wordt om de innesteling van embryo’s mogelijk te maken.”

Verschillen tussen schema’s
“Een kenmerk van het GEEP-schema is dat er geen gebruik wordt gemaakt van een medicijn om de eigen werking van de eierstokken stil te leggen. Dit heeft als voordeel dat de cyclus korter duurt en er minder bijwerkingen zijn dan bij een schema waarbij wel zo’n medicijn wordt voorgeschreven. Bij het GEEP-schema worden de oestrogenen in het begin laag gedoseerd, opgehoogd rondom de terugplaatsing en later weer afgebouwd. Er zijn ook schema’s waarbij de dosering alleen wordt opgehoogd als het baarmoederslijmvlies niet dik genoeg is.”

De keuze voor een schema
“Het is vaak het ziekenhuis dat bepaalt welk schema gebruikt wordt. Meestal wordt het schema gekozen waar al ervaring mee opgedaan is. Voor het resultaat heeft dat geen negatieve gevolgen, want een grote (Cochrane) review uit 2010 heeft aangetoond dat er geen bewijs is dat het ene schema beter werkt dan het andere.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*