Toch nog zaadcellen?

Daphne en haar man zijn pas ouders geworden van een dochter – dankzij een zaaddonor. Ze genieten van hun prille ouderschap, maar de weg ernaartoe was er eentje vol hobbels. Daphne beschrijft die hobbels voor Uitgerekend Jij. Deze maand deel 3: Toch nog zaadcellen?

Door: Daphne

Niet lang nadat we onze ouders het slechte nieuws hebben verteld, hebben we de afspraak bij de uroloog. Die concludeert dat het er allemaal op het oog goed uitziet. Er zijn geen afwijkingen te zien – op littekenweefsel door de operaties van vroeger na. De uroloog vertelt dat het nooit te achterhalen is of er een verband is.

Toch nog zaadcellen?
We worden doorverwezen naar het Radboudumc. Daar onderzoeken ze nogmaals het sperma. De uitslag blijft helaas hetzelfde… leeg. Er wordt ons verteld dat er twee mogelijkheden zijn om te kijken of er toch nog ergens zaadcellen te vinden zijn: een PESA of een TESE. Bij PESA gaan ze in de zaadleiders kijken, bij TESE in de zaadbal.

Lees ook: ICSI met TESE in Nederland toegestaan

Weer slecht nieuws
Het is een mooie zomerdag als we gebeld zullen worden voor welke behandeling we in aanmerking komen. In de namiddag hebben we nog steeds niets gehoord. We besluiten om lekker naar het water te gaan en te gaan jetskiën voor afleiding. Uiteindelijk worden we rond zes uur ’s avonds gebeld; veel later dan de afgesproken tijd. Helaas is er weer slecht nieuws, we komen maar in aanmerking voor één onderzoek: TESE. De afspraak voor de intake wordt meteen gepland.

Eventjes egoïstisch
De hele dag hadden we het over de MH17 die vandaag verongelukte, en over hoe vreselijk dit is voor honderden gezinnen. Maar de MH17 lijkt ineens heel ver weg. Onze eigen wereld staat nu ook even op zijn kop. Het voelt enorm egoïstisch, maar ik ben alleen nog maar bezig met vragen als: hoe lang gaat deze weg nog worden? Waarom wij? Waarom niet gewoon normaal? Waarom niet eens positief nieuws?

Lees ook: Waar ligt de grens aan jouw kinderwens?

Niet meer drinken
Bij de intake voor de TESE krijgen we te horen dat mijn man drie maanden geen alcohol mag drinken, niet mag roken of drugs mag gebruiken, niet zijn telefoon in zijn broekzak of zijn laptop of tablet op schoot mag houden en vitamines moet slikken. We besluiten om nog een groot feest te geven. Een startpunt van drie maanden zonder biertjes en wijntjes terwijl de zomer net is begonnen. Gelukkig roken we niet. En ik doe met hem mee, we doen dit samen! We vertellen het aan een aantal vrienden, die enorm met ons meeleven.

Eindelijk de TESE-afspraak
Na drie maanden is dan eindelijk de TESE-afspraak. De uitslag krijgen we direct te horen. In de wachtkamer zit ik te bedenken om een grote helium ballon te halen voor het goede nieuws dat we zo te horen krijgen. Maar meteen bedenk ik me, misschien hebben we straks wel niets te vieren. Een uur lang zit ik te wachten, en kruipt de tijd vooruit.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het artikel de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Als veel lezers dit doen, kunnen wij artikelen blijven schrijven over vruchtbaarheidsproblemen.

Mijn gekozen waardering € -

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Definitief onvruchtbaar, wat nu? -

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*