Geld lenen voor mijn kinderwens?

Ik ben een gescheiden vrouw van 40 jaar met een zoon van 10 jaar die geboren is met behulp van IVF. Met mijn nieuwe partner wil ik ook nog graag een kindje, maar het valt me erg zwaar. Eerst raakte ik spontaan zwanger, maar dat bleek helaas een buitenbaarmoederlijke zwangerschap te zijn. Toen zwanger worden daarna niet meer lukte zijn we met IVF begonnen. Na vijf pogingen raakte ik zwanger, maar deze zwangerschap is geëindigd in een miskraam. Daarna volgde de diagnose ‘overgewicht en te oude of slechte eicellen’. De enige mogelijkheid was overgaan op eiceldonatie. Hierna ben ik in een zware en diepe put gevallen maar door de hulp van mijn vriend en de psycholoog ben ik daar grotendeels uit geraakt. De kosten voor eiceldonatie zijn hoog; we moeten rekening houden met ongeveer 7000 euro. Dit geld hebben we nu niet. Daar mijn leeftijd ook een rol speelt kunnen we echter niet te lang wachten. Geld lenen durf ik niet. Wat als het niet lukt of weer in een miskraam eindigt? Dan hebben we geen kindje, maar wel een schuld. Ik slaap er slecht van, en ik ben bang dat ik weer in de put raak en er dit keer niet meer uit kom. Maar de wens voor nog een kind is zo groot! Hoe kom ik hieruit?

Therapeut Odile van EckTherapeut Odile van Eck: “De wens voor een kind is een interessante spiegel om in te kijken. Naast dat de kinderwens een heel natuurlijke hartenwens is en een biologisch gegeven, laat het verlangen naar een kind vaak ook andere facetten zien. Soms spelen dingen als zingeving, bestaansrecht of invulling van een bepaald gevoel van leegte een rol. Het kan waardevol zijn om je kinderwens op die manier te onderzoeken.”

Twee kanten van de medaille
“Het is een groot verlies wanneer je jouw wens voor een tweede niet kunt vervullen. Maar het is ook ingrijpend wanneer je leven langdurig helemaal in het teken komt te staan van de pogingen om een tweede kind te krijgen. Dit legt enorm druk op je eigen innerlijk welbevinden, op de partnerrelatie en op het kunnen genieten van het kind wat er wel is. Het kan naast heel verdrietig, ook een opluchting zijn om de situatie zoals die is te accepteren.”

Wat is het belangrijkst?
“Misschien helpt het je ook om te denken in termen van prioriteiten. Is het jouw prioriteit om een tweede kind te krijgen? Of is het jouw prioriteit om van het leven wat je nu hebt met je kind en partner ten volle te genieten? Met alle medische mogelijkheden van deze tijd is het een kunst je prioriteit helder te hebben en je daar naar te richten.”

3 Comments

 1. ben blij je hebt er eentje, geniet daar met volle teugen van…..

  wij hebben 14 jaar lang alles geprobeerd , heeeeeel veeeeeeel geld gekost en nog steeds met lege handen

  koester wat je hebt…..

 2. ben blij je hebt er eentje, geniet daar met volle teugen van…..

  wij hebben 14 jaar lang alles geprobeerd , heeeeeel veeeeeeel geld gekost en nog steeds met lege handen

  koester wat je hebt…..

 3. Wees blij met wat je hebt?! Kijk naar waar je wens vandaan komt???
  Natuurlijk ben je blij met wat je hebt! Natuurlijk! Het leven is een zegen, een goede partner ook, en een kind misschien wel helemaal.
  Maar od je al een kind hebt neemt toch niet het verdriet weg van het kind wat je (nog) niet kan krijgen?
  En acceptatie komt pas als je weet dat dit je eindatation is.
  Net als dat ivf en adoptie hele moeilijke keuzes kunnen zijn voor het verkrijgen van een eerste kind, zo kan een geldlening voor een grotere kans op een tweede kind ook een heel moeilijke keuze zijn.
  Je wil je gezin helemaal niet op het spel zetten. Dat lees ik in je bericht. Maar je wil wel dat tweede kind aan je gezin toevoegen. Of je wel of niet die lening moet nemen kan ik je niet vertellen. Enkel jij zelf weet waar jouw grens van het proberen ligt. Is dat na 1 jaar? Na 10? Is het na 5000 euro lening? Na 20000?
  Het enige advies wat ik je zou geven is: stel je de situatie met de lening wn het tweede kind voor. Wees eerlijk tegenover jezelf. Wat zou er fijn aan zijn maar wat zou moeilijk zijn.
  Doe nu hetzelfde voor wel de lening maar de ivf is mislukt. Hoe zou je hierover heen komen?
  Wat doet die lening dan met je gezin? Mis je vakanties? Duurt het lang om hem af te betalen?
  Als laatste stel je je voor hoe je je over 2jaar zou voelen zonder dat je die lening hebt gedaan. Nog steeds met 1 kind en een lieve partner.
  Kun je gelukkig zijn of heb je spijt?
  Zet de drie opties tegenover elkaar en voel je reactie bij elke optie als je je gedachten er mee laat spelen.
  Hopelijk vind je zo het antwoord dat het beste bij jouw en je gezin past.
  Praat er ook zo over met je partner en wellicht nog een goede vriend of vriendin die hier van staat. Dat is moeilijk maar biedt hopelijk perspectief.

  Als laatste: je bent niet alleen en de wens voor een tweede kan bizar genoeg nog sterker zijn dan de wens voor de eerste. Je weet tenslotte nu echt hoe bijzonder het is. 🙂

  Jouw verdriet telt. De moeilijke keuze ligt echter uiteindelijk bij jouw en je partner. Ivf is nu eenmaal soms heel duur. Of het dat voor jullie waard is kan een ander niet bepalen.
  Sterkte!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*