Wat te doen bij harde eicelschil?

Sfeerbeeld harde eicelschil ICSI

Na een traject in de medische molen van vijf jaar heb ik zes IUI’s ondergaan, twee IVF’s met terugplaatsing, en één IVF zonder terugplaatsing. Inmiddels is de diagnose gesteld dat de schillen rond mijn eicellen te hard zijn. Is hier iets aan te doen?

Fertiliteitsarts Frederika PrakFertiliteitsarts Frederika Prak: “De schil van de rijpe eicel (zona pellucida) hoort ondoordringbaar te zijn voor alle zaadcellen met uitzondering van de zaadcel die de eicel bevrucht. Bij ongeveer 10% van de paren treedt na een IVF-behandeling echter géén bevruchting op, van geen enkele eicel. Vaak is hier geen duidelijke verklaring voor te vinden, omdat de zaadcellen voldoende beweeglijk zijn en de eicellen voldoende rijp voor bevruchting. Mogelijkerwijs werkt de combinatie zaad- en eicel niet goed, of is de schil niet doordringbaar (te hard), ook voor de eerste zaadcel.”

ICSI als oplossing
“Het is niet bekend hoe dit kan en we weten dus ook niet hoe dit probleem opgelost kan worden. Vóór 1992 hield het dan ook op en was IVF-behandeling niet mogelijk. In 1992 is ICSI ontstaan. ICSI is de afkorting van Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie. Bij ICSI wordt één zaadcel in het celplasma van de eicel gebracht door middel van een zeer dunne naald. Dit gebeurt onder de microscoop. Op deze manier kan dan toch een bevruchting van de eicel tot stand worden gebracht.”

Toch bevruchting
“ICSI was in eerste instantie bedoeld voor paren waarbij de man zo weinig zaadcellen had dat er bij IVF geen bevruchting van de eicellen optrad. Tegenwoordig wordt ICSI ook geadviseerd aan paren waarbij de spermakwaliteit wel voldoende is, maar er toch geen bevruchting van de eicellen optreedt, omdat de schil van de eicel te hard is. Op deze manier kan er toch een bevruchting optreden en kunnen er embryo’s ontstaan. Een ICSI behandeling verloopt verder hetzelfde als een IVF-behandeling en de kans op het ontstaan van een zwangerschap na ICSI is vergelijkbaar met de kans op een zwangerschap na IVF.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*