Kom je eerder in de overgang door IVF?

Laatst heb ik ergens gelezen dat vrouwen van wie de eierstokken zijn gestimuleerd in verband met een vruchtbaarheidsbehandeling eerder in de overgang komen. Is dat inderdaad zo? En zo ja, wat is daar dan de oorzaak van? 
Fertiliteitsarts Frederika PrakFertiliteitsarts Frederika Prak: “Het lijkt een logische gedachte dat een vrouw die IVF doet eerder in de overgang komt dan gemiddeld. Het idee is dat haar eitjes eerder op zullen zijn. Ten gevolge van de stimulatie met hormonen worden er immers wel ongeveer tien eitjes in één maand geproduceerd, iets wat normaal tien maanden tijd in beslag neemt. Toch is dit niet het geval.”

De rijping van een eicel
“Als een meisje wordt geboren zijn al haar eicellen al in onrijpe vorm in de eierstokken aanwezig. Vanaf het moment dat zij gaat menstrueren rijpt er elke maand één eitje. Tijdens de eisprong (ovulatie) barst het eiblaasje (follikel) en komt dit rijpe eitje vrij uit de eierstok en kan het bevrucht worden.”

Niet één maar meerdere eitjes
“In de eerste helft van zo’n natuurlijke cyclus worden onder invloed van de eigen hormonen van de vrouw in eerste instantie iedere maand echter wel vijftien tot twintig eicellen (we noemen dit een cohort) gestimuleerd om te rijpen terwijl er uiteindelijk toch maar één eicel echt rijp wordt. Dat komt omdat er gedurende die eerste helft van de cyclus, door een ingewikkeld samenspel van hormonen, uiteindelijk één follikel dominant wordt. Deze zogenoemde dominante follikel maakt hormonen die vervolgens de groei van de andere follikels van het cohort remmen waarna deze ten gronde gaan (degenereren).”

Onderzoek toont geen verschil aan
“In feite produceert een vrouw tijdens een hormoonbehandeling dus niet méér eicellen dan tijdens een natuurlijke cyclus. Het verschil zit hem er alleen in dat de meeste eicellen in een natuurlijke cyclus verloren gaan, terwijl ze tijdens een hormoonbehandeling wel rijp worden en, zoals bij IVF, kunnen worden ‘geoogst’. Bovenstaande theorie wordt bevestigd door studies die inmiddels gedaan zijn waaruit blijkt dat vrouwen die IVF ondergingen niet eerder in de overgang kwamen dan vrouwen die geen IVF ondergingen.”

1 Comments

  1. Interessant!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*