Jasmina vindt steun bij de islam

'Ik denk dat Allah zo zijn redenen heeft'

Beeld van moslima met vruchtbaarheidsproblemen

Jasmina (34) is moslima. Ze probeert al drie jaar zwanger te raken; tot nu toe zonder succes. Welke invloed heeft haar geloof?

Tekst: Geertje Algera

Jasmina: ‘Ik denk niet dat ik als moslima heel anders met mijn kinderwens omga dan andere vrouwen. Iedere vrouw die graag kinderen wil, kent die maandelijkse teleurstelling toch, als de menstruatie begint? Mijn islamitische geloof helpt me wel, ik geloof in mekteb, dat is zoiets als lotsbestemming. Daardoor kan ik het hele traject beter aan, en vind ik het minder erg dat ik nog geen kinderen heb. Ik denk dat Allah zo zijn redenen heeft. Misschien moet het zo zijn dat het nog niet gelukt is.’

Allah beslist wie onvruchtbaar is
Volgens Hassan Bouyazdouzen van de Islamitische Universiteit Rotterdam is de Koran duidelijk over onvruchtbaarheid. ‘Zwangerschap is een gift van Allah. Hij beslist wie kinderen krijgt en wie onvruchtbaar is. Als stellen bij mij komen om hun vruchtbaarheidsproblemen te bespreken, dan raad ik altijd aan om geduld te hebben en te accepteren dat het nog niet is gelukt. Ook kan een vrouw smeekbeden uit de Koran verrichten, dit kan helpen.’

Hulp zoeken als plicht
‘Maar natuurlijk hoop ik dat de IUI – waar we nu mee bezig zijn – zal werken, of dat het gewoon spontaan lukt,’ zegt Jasmina. ‘Zo niet, dan wil ik wel alles proberen, zelfs IVF, zo nodig in het buitenland.’ Haar geloof staat dit ook toe, benadrukt Bouyazdouzen. ‘Accepteren en hulp zoeken zijn twee verschillende dingen! Het is wel degelijk de plicht van een moslim om hulp te zoeken bij vruchtbaarheidsproblemen. Een arts kan helpen met het zwanger worden, dat is geen enkel probleem, zo lang het sperma, de eicellen en de baarmoeder maar van het echtpaar zelf zijn.’ Jasmina: ‘Als het echt niet lukt, is adoptie wel weer lastig. De islam zegt dat je alleen mag adopteren in je familie. Maar een pleegkind is wel toegestaan en dat zou ik best willen.’

Geen druk vanuit familie
Jasmina: ‘Ik kom uit de Marokkaanse gemeenschap, je zou misschien denken dat het krijgen van kinderen daar erg belangrijk is. Maar ik ervaar geen druk vanuit mijn familie. Natuurlijk vragen mensen me wel eens “Wanneer komt de baby?” Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje brutaal. Ik antwoord dan: “Dat zijn jouw zaken niet.” Mijn kinderwens heb ik in eerste instantie alleen met mijn man besproken. Hij steunt me goed, en hij staat ook achter de behandelingen. Maar nu ik bezig ben met IUI, moet ik steeds naar het ziekenhuis. Daarom heb ik recent een paar familieleden erover verteld. Ze reageren goed, en hopen dat het snel lukt.’

Kinderloosheid geen schande
Jasmina heeft niet het idee dat onvruchtbaarheid een taboe is binnen de Marokkaanse gemeenschap. ‘Het is misschien wel zo dat mensen persoonlijke problemen eerder binnenshuis houden, maar het is zeker geen schande om geen kinderen te hebben.’ Bouyazdouzen beaamt dat. ‘In de Koran staan zelfs voorbeelden van profeten die moeite hebben met het krijgen van kinderen. Het is dus een onderwerp dat openlijk wordt besproken. En mocht de kinderloosheid blijvend zijn, dan is dat binnen de islam ook geen issue.’

Jasmina en Hassan zijn ook te zien in dit filmpje

2 Comments

  1. Dan wel weer een beetje jammer dat die man het steeds heeft over onvruchtbare vrouwen. Het probleem kan net zo goed bij de man liggen.

    • Hij heeft het in het fimpje over,zowel vrouwen als mannen. En geeft zelfs voorbeelden van profeten die geen kinderen kregen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*