Steun nodig? Vraag erom!

Help je omgeving helpen bij vruchtbaarheidsproblemen

‘Joh, je moet gewoon proberen er niet zo mee bezig zijn, dan komt het vanzelf. En geniet in de tussentijd maar van je nachtrust, dat is straks wel voorbij!’ Boem. Zo maar een opmerking van een vriendin. Hoe ga je om met dit soort opmerkingen als je dolgraag zwanger wilt worden en dat niet lukt? En hoe zorg je ervoor dat je meer steun uit je omgeving krijgt?

Tekst: Cindy Cloin

‘Het is lastig om goed te reageren op mensen met vruchtbaarheidsproblemen,’ weet Denise Hilhorst – uitgever van Uitgerekend Jij – uit eigen ervaring. Zij schreef ook het boek ‘Open zenuw‘ en het e-boek ‘Meer steun, minder teleurstellingen‘, beide over omgaan met je omgeving bij vruchtbaarheidsproblemen. ‘De vraag hoe je rondom dit thema goed met je omgeving om kunt gaan, houdt mij al jaren bezig. Eerst omdat ik zelf niet zwanger raakte. En toen ik eenmaal kinderen had, stond ik ineens aan de andere kant en maakte ik soms ook heus wel een verkeerde of onhandige opmerking. Omdat mijn vak communicatie is, vind ik het boeiend om na te denken over hoe je met elkaar communiceert over vruchtbaarheidsproblemen.’

Hoge verwachtingen
‘Als vrienden of familie niet weten dat het niet lukt om zwanger te raken, is het moeilijk voor hen om op de juiste manier te reageren,’zegt Denise. Daarmee bedoelt ze niet dat je een open boek moet zijn en alles met iedereen moet delen. ‘Kies de mensen in je omgeving uit met wie je hierover wilt praten. Je neemt meer eigen regie als je het vertelt en vervolgens ook eerlijk benoemt wat je vervelend vindt in de reacties van anderen. Ik was zelf snel beledigd als anderen iets onhandigs zeiden. Maar achteraf denk ik: ik had misschien wel erg hoge verwachtingen. Ik heb zelf ook niet altijd eerlijk gezegd wat reacties met me deden. Mijn advies is dan ook: als een vriendin zegt dat je het los moet laten, en dat doet je pijn, kun je het beter bespreekbaar maken in plaats van te glimlachen en die vriendin nooit meer te bellen. Van je omgeving verwachten dat ze alles wat je doormaakt begrijpen, is ook best veel gevraagd. Soms helpt het om steun te zoeken bij lotgenoten, bijvoorbeeld via social media of speciale fora voor vrouwen voor vruchtbaarheidsproblemen. Even je hart luchten over die starre werkgever of die nieuwsgierige tante bij mensen die je begrijpen kan heel fijn zijn.’

Ze bedoelt het goed
Nicole (37) had afgelopen zomer haar eerste IVF-poging, die uitliep op een vroege miskraam. Ze heeft zich voorgenomen zich zo min mogelijk te storen aan onbedoeld kwetsende opmerkingen. ‘Als een vriendin zegt dat ik geluk heb dat ik nu toch maar mooi die reis naar Zuid-Amerika kan maken, dan probeer ik te relativeren: ze bedoelt het goed, ze wil aardig voor me zijn. Ook al zou ik zelf liever die reis niet maken omdat ik op het punt stond om te bevallen. Bovendien: wat de ene dag verkeerd valt, is de andere dag juist wel een goede opmerking. Dat is vooral iets dat in mij zit, denk ik dan.’‘Vaak proberen anderen je met dit soort woorden te troosten. Ze kennen je behoeften misschien niet goed, en vullen zelf in wat je nodig hebt,’ reageert Denise. ‘Dat is heel menselijk en zeker niet slecht bedoeld. Wil je meer invloed, deel dan de spelregels uit. Niemand speelt expres vals.’

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het artikel de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Als veel lezers dit doen, kunnen wij artikelen blijven schrijven over vruchtbaarheidsproblemen.

[paytium name=”Eenmalige donatie Denise Hilhorst” description=”Waardering artikel Denise Hilhorst”] [paytium_dropdown label=”Ik waardeer met” options=”1,50/2,50/5/10″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen waardering” /] [/paytium]

1 Comments

  1. Gertie van amersvoort op 5:33 pm

    Ik was minder vruchtbaar ben samen met mijn vriendin foliumzuur gaan slikken en heb nu een dochter van bijna 9 weken.
    Heb die opmerkingen ook gehad gewoon erboven staan

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Wat moet ik toch met mijn omgeving? -

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*