Wanneer kan ik een second opinion vragen?

Ik twijfel aan de aanpak van mijn gynaecoloog. Ruim twee jaar geleden is bij mij PCOS geconstateerd. Ik was toen 22. Het enige wat mijn gynaecoloog zei was ‘dat ik nog zo jong was’, terwijl er toch ook echt wel iets mis is. Bovendien was mijn vriend al 34, maar daar werd niet naar gekeken. Ik voelde me op dat moment al niet prettig bij mijn gynaecoloog, maar ik mocht toch wel aan Clomid beginnen van haar, wat ik nu dus ruim twee jaar gebruik. Elke maand heb ik een eisprong, maar een bevruchting vindt nooit plaats. Na wat research op internet blijkt dat veel mensen na zes tot twaalf maanden Clomid al doorgaan naar IUI. Na vier maanden actief vragen om vervolgstappen mag ik nu dan eindelijk injecties gaan zetten en een IUI-behandeling ondergaan, maar toch voel ik me niet serieus genomen. Vinden jullie dat ik een second opinion aan moet vragen? En hoe werkt een second opinion?
Gynaecoloog Jos VolleberghGynaecoloog Jos Vollebergh: “Helaas weten we nog steeds niet wat in deze situatie de beste behandeling is. Aangezien je inderdaad nog jong bent en er geen andere dingen lijken te spelen, is het de verwachting dat je zwanger zou kunnen worden als er maar een eisprong is. In jouw geval zorgt de Clomid voor die eisprong.”

Onderzoek naar de beste behandeling
“Op dit moment loopt er een studie (de M-OVIN-studie) naar wat, na gebruik van Clomid, de beste behandeling is: doorgaan met alleen Clomid, Clomid met inseminaties, overstappen op injecties, en injecties met inseminatie. We hopen dan ook binnen enige tijd antwoord te hebben op de vraag wat we je moeten adviseren. Een second opinion lijkt op dit moment niet nodig aangezien je nu al de behandeling krijgt die in de meeste klinieken in Nederland gegeven zou worden.”

Hoe werkt een second opinion?
“Wil je toch een second opinion, dan heb je een verwijzing nodig om een second opinion vergoed te krijgen. Vertel je arts dus dat je een second opinion wilt. Wil je arts geen verwijzing geven? Vraag dan of je huisarts je kan verwijzen. Je krijgt de second opinion vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt wel eigen risico.
Het is het vaak het handigst om zelf bij een arts in een ander ziekenhuis een afspraak te maken, maar dit wel met je eigen arts te bespreken en hem/haar te vragen jouw gegevens door te sturen. In het andere ziekenhuis kunnen ze dan je vragen beantwoorden en een advies geven.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*