Rust in tekenen

Tekenen is iets wat ik vroeger graag deed, kijken naar die mooie kleurpotloden die op volgorde van de kleuren van de regenboog in de doos lagen, te wachten op hun beurt om mijn tekening te voorzien van kleur.

Door: Carolien

Als ik lees dat er een workshop meditatief tekenen wordt gegeven, maakt mijn innerlijke kind een sprongetje van vreugde, yes, tekenen, dat is lang geleden! En de volwassen ik is vooral erg benieuwd naar de combinatie met meditatie. Mediteren ben ik sinds een aantal maanden gaan doen, voor meer rust en balans in mijn drukke leven.

Zentangle tekenen
We beginnen in de creatieve ruimte van Sweetwitch met een lekker kopje thee en een plak cake. De kaarsen branden en de ruimte is knus en gezellig. Op tafel liggen pennen, stiften, potloden en papier klaar voor iedereen. Er ligt ook een aantal boeken over ‘zentangle‘ tekenen ter inspiratie. Marsha legt kort uit wat zentangle tekenen is en hoe het werkt en dan beginnen we op een klein vierkant papiertje met vier puntjes zetten. De basis van onze tekening. Van daaruit gaan we verder en maken we vlakken, trekken lijnen en tekenen patronen.

Het is wat het is
Ik merk dat ik er helemaal in op ga en dat ik met warme wangen lekker aan het tekenen ben. Even verder helemaal niets, alleen het papiertje en mijn pen. Een nieuwe ervaring voor mij, want ik zocht altijd de veiligheid van potlood, dat kun je immers uitgummen als het niet perfect is. Maar bij zentangle tekenen gebruik je een pen, geen correcties, het is wat het is, het leven kun je immers ook niet uitgummen.

Kleurenmeditatie
Dan is het tijd voor een meditatie, Simone van Feel your mind vraagt ons rustig te gaan zitten en ons lijf te voelen. Hoeveel spanning ervaren we? Zonder oordeel, alleen voelen, alles is goed. Vervolgens doen we onder begeleiding van haar stem een bodyscan en een prachtige kleurenmeditatie. De kleuren die hier naar voren komen, gebruiken we vervolgens in onze tekening.

Alles lekker fel
Mijn innerlijke kind is helemaal blij, eindelijk kleur! Haar enthousiasme schreeuwt me toe vanaf het papier, geel met blauw, oranje met groen, alles lekker fel en met grote contrasten. Het raakt me, de tranen komen, ik besef me dat ik dit te weinig doe, toegeven aan de dingen die ik als kind zo leuk vond. Ik heb het verdrongen doordat er altijd zoveel moet en nooit tijd is voor dat wat vroeger zo leuk was. Ik neem me ter plekke voor om dit vaker te doen!

Knalrode wangen
Als de kleine tekening bijna klaar is, daagt Simone me uit om het op een groot papier te proberen. Klein is veilig, nu ligt er weer een groot open vel voor me. Ik begin weer met puntjes en lijnen en merk gelijk dat er meer rust in deze tekening zit. Andere vormen, rustige patronen, gedetailleerd en klein. Dan is het tijd voor een afsluitende meditatie. Ik voel me duidelijk meer ontspannen, heb knalrode wangen van het ingespannen tekenen, maar wow wat was dat leuk! Even nergens aan denken, alleen aan het tekenen en kleuren. Ik ga thuis mijn kleurpotloden maar weer eens slijpen!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*