Relatie tussen Crohn en miskramen?

Ik ben 35 jaar, heb de ziekte van Crohn en probeer zwanger te worden door middel van IUI. Ik heb nu vijf miskramen gehad, allemaal tussen week 5 en 8. Is er mogelijk een relatie met de ziekte van Crohn?

Gynaecoloog Jos VolleberghGynaecoloog Jos Vollebergh: “De ziekte van Crohn kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Als gevolg van de ziekte kunnen er verklevingen en fistels ontstaan die de kans op zwanger worden negatief beïnvloeden. In jouw geval heeft er weliswaar een innesteling plaatsgevonden maar is er sprake van een miskraam. Ook dat kan mogelijk veroorzaakt worden door de ziekte van Crohn. Vooral de mate waarin de ziekte actief is op het moment van zwanger raken is van invloed. Wanneer je zwanger raakt tijdens een actieve vorm van de ziekte, is er een verhoogde kans op het krijgen van een miskraam, vroeg- of doodgeboorte, en een lager geboortegewicht.”

Andere mogelijke oorzaken
“Het is zeker ook belangrijk dat er naar andere mogelijke oorzaken van deze herhaalde miskramen gekeken wordt. Helaas is het wel zo dat daar vaak geen oorzaak voor gevonden wordt, en áls er een oorzaak gevonden wordt kan dat ook nog iets zijn waar we niets aan kunnen doen, bijvoorbeeld als er bij een van jullie beiden iets mis is met de chromosomen.”

1 Comments

  1. Voor mij geldt dit ook. Ik heb eveneens de ziekte van crohn. Ik ben 3 keer zwanger geweest, maar dit ging elke keer rond de innesteling mis. Op moment van zwanger worden was mijn crohn niet actief. Zelf vermoed ik dat het feit dat ik meerdere auto immuunaandoeningen heb ermee te maken heeft. Mijn lichaam valt zichzelf al aan, laat staan deels vreemd dna.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*