Beter naar je lichaam luisteren

Biodynamische therapie, zou dat me kunnen helpen? Een beetje sceptisch maak ik een afspraak met biodynamisch therapeute Liesbeth de Wit, die zich richt op mensen met een onvervulde kinderwens. De naam van haar praktijk, Licht op jou, blijkt zeer toepasselijk. Want in een individuele sessie gaat het helemaal over mij.

Door: Sophie

Biodynamische therapie is een vorm van lichaamsgerichte therapie; er is veel aandacht voor je lijf. Het gaat daarmee verder dan denken en analyseren. En ik wil graag leren om beter naar mijn lichaam te luisteren. Denken, beargumenteren, analyseren: daar ben ik goed in. Maar dat geeft me niet altijd de antwoorden waar ik naar op zoek ben.

Gevoelens benaderen
Biodynamische therapie gaat ervan uit dat psychische spanningen in je lichaam worden opgeslagen. Het lichaam is daarmee een drager voor gevoelens. Die gevoelens worden via gesprekken, lichaamsoefeningen en massages benaderd.
Uitgangspunt is om aan te sluiten bij wat je op dat moment nodig hebt. Liesbeth vraagt mij hier naar. Tja, best een moeilijke vraag. Mijn neiging is om vooral te praten. Dat voelt veilig. Dus dat doen we niet. Na een kennismaking past Liesbeth een massage toe. Het is bijzonder om te merken wat de aanrakingen met mij doen en hoe het voelt. Ik ben best in staat om de effecten in mijn lichaam te benoemen.

Lichtpunten
Al na één sessie heb ik een paar lichtpunten ontdekt. Liesbeth leest aan mijn lichaamstaal meteen wat dingen af. Natuurlijk weet ik dat mijn rug mijn zwakke plek is, maar dat er een relatie kan zijn met het feit dat ik altijd probeer ‘mijn rug recht te houden’ in het leven heb ik nooit bedacht. En ook die brandende plek in mijn borstkas staat ergens voor. Op zoek gaan naar de betekenis ervan is best eng, maar het is een reis die ik graag wil maken.

Vaker zo voelen
Na de sessie voel ik me zacht en kalm. Zo wil ik me ook in het dagelijks leven wel vaker voelen. Ik heb echt het idee dat ik meer in contact sta met mezelf. Waar eerst nog verwondering overheerst over wat deze vorm van therapie in mij losmaakt als rationalist pur sang, kan ik nu met overtuiging zeggen dat ik me er prettig bij voel. Ik wil dit pad dan ook verder bewandelen. De volgende afspraak is al gemaakt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*