Afvallen zonder dieet

Te dik zijn, diëten, afvallen en weer aankomen, schuldgevoel, emotie-eten, eetbuien… het plaagt me al sinds ik een klein kind ben. Afvallen is voor mij alleen net als zand stevig vasthouden; hoe harder ik het probeer, hoe meer het me ontglipt. Tijd voor verandering

Door: Carolien

Na jaren bij diëtistes te hebben gelopen, heb ik mijn stofwisseling weer op orde en val ik jaarlijks een paar ons af in plaats van dat ik een paar kilo aankom. Ondanks dat mijn BMI inmiddels van 41+ naar 36 is gezakt, blijft de fertiliteitskliniek hameren op de BMI-grens van 35, dus afvallen is het devies.

Vrij zijn en genieten
De cursus Brain Body Balance van Feel Your Mind biedt perspectief. De cursus belooft hoe je je kunt bevrijden van overtollige laagjes vet die jou in de weg zitten, daarbij leer je om vrij te zijn en volledig te genieten van jouw leven. Deze cursus wordt gegeven bij mij in de buurt door een psychosomatisch fysiotherapeut en een voedings- en bewegingscoach. Ik sluit aan in een kleine groep met vier dames en één heer. We beginnen met een meditatie. Gelijk voel ik de ontspanning en het samen-in-hetzelfde-schuitje gevoel. Wat een boel stress sleep ik eigenlijk onbewust met me mee.

Puntjes op de i
Gesterkt door de cursus besluit ik me meer te gaan richten op meditatie en nog gezonder en bewuster eten. Ook het bewegen neem ik onder de loep. Met de jarenlange ervaring weet ik veel, heel veel, maar toch kunnen er nog puntjes op de i gezet worden, zo blijkt bij een één-op-één sessie met de voedings- en bewegingscoach. In de één-op-één sessie met de psychosomatisch fysiotherapeut wordt gekeken naar de achtergrond van het eten, een familieopstelling geeft veel inzichten en begeleide meditaties die me zonder oordeel laten kijken naar mezelf laten zien dat ik mijn beschermlaagje eigenlijk al jaren niet meer nodig blijk te hebben. Ik mag er dus afscheid van gaan nemen.

Ik ben ik
In de wekelijkse bijeenkomsten van de cursus gaan we dieper in op het waarom van ons overeten. We pellen laagje voor laagje onze negatieve zelfbeelden af en worden bijna gehersenspoeld; voor negatieve ideeën komen positieve denkbeelden in de plaats. Muziek, dans, meditatie en gesprekken dragen allemaal hun steentje bij. Er gaat echt een wereld voor me open! “Ik ben mooi,” zeg ik nu dagelijks als ik in de spiegel kijk, zelfs met ‘net uit bed’-haar! Alle oude shit die ik meedroeg, heb ik als een grijze jas afgeworpen. En er komt een vrolijk en kleurrijk persoon tevoorschijn. Wow, dat ben ik! Dat mag ik zijn! De zoektocht naar wie ik eigenlijk ben begint een einde te krijgen, ik ben ik en ik hou van mij!

Geen dieet, geen dwang
Ik krijg steeds meer rust in mijn lichaam en hoofd en ben blij met wie ik ben. En ook de kilo’s verdwijnen heel langzaam. Ongekend, zonder dieet, zonder dwang, maar als vanzelf. Ik ben gelukkig, ik zie de door de fertiliteitskliniek opgelegde BMI-grens eindelijk dichterbij komen en zit lekkerder in mijn vel. Het voelt als thuiskomen, de weg die ik altijd dacht dat de juiste was, blijkt dit ook te zijn. Al die diëten die mijn lichaam meer kapot maakten dan goed deden, ik gooi ze allemaal over boord. Van binnenuit puin ruimen, zodat die buitenste beschermlaag weg mag vallen, in het nu leven, bewust genieten van het leven, geen verboden eten meer; het werkt! De negatieve stemmen in mijn hoofd zijn weg, het juk van mijn pestverleden is van mijn schouders af, ik geniet weer van het leven in plaats van dat het een worsteling is. Dat is nog meer waard dan de kilo’s die eraf gaan. Het leven is weer leuk!

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Angela raakte dertig kilo kwijt voor ICSI -
  2. Nooit gedacht: zwanger worden móet niet meer -

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*