Je bijzondere lichaam

Bezig zijn met een kinderwens die niet zo vanzelfsprekend is, trekt soms een aardige wissel op je gestel. Het leek mijn man en mij dus heel toepasselijk om naar Body Worlds te gaan.

Door: Nienke

Body Worlds is een anatomie-tentoonstelling. Alle anatomische preparaten die je daar ziet zijn van echte menselijke of dierlijke afkomst. Dat gaf bij binnenkomst al gelijk een extra lading, waardoor ik bewuster naar alles keek.
We gingen met de lift naar de zesde etage waar de tentoonstelling startte. Daar werden we welkom geheten met een kort introductiefilmpje om vervolgens – bovenaan – met de anatomie van het hoofd te beginnen. Met elke etage die we afdaalden kregen we lager gelegen lichaamsonderdelen te zien.

Schommelen
‘The Happiness Project’ is een onderdeel van Body Worlds. Het is een project dat een inkijk biedt in de essentie en de wetenschap van geluk. Het was mooi verweven tussen alle anatomische preparaten. Zo kwamen we een enorme kast vol met bonbons tegen waarin werd uitgelegd dat mensen maar een bepaald aantal keuzes moeten hebben om een geluksgevoel te krijgen. Te veel keuze of helemaal geen keuze hebben is namelijk ook niet goed. Losse spreuken of weetjes waren te lezen op de muren en op één etage kon je zelfs even als een klein kind: schommelen! Eerst twijfelde ik nog, maar een paar minuten heb ik heerlijk in het luchtledige gezweefd: ogen dicht en genieten van het moment.

Helende werking
Uiteraard werd er ook uitgebreid aandacht besteed aan de voortplanting. Uitleg over hoe de foetus ontstaat en zich ontwikkelt kon natuurlijk niet ontbreken. Ik had gedacht dat ik dit heel confronterend zou vinden, maar ik vond het zo bijzonder en zelfs mooi om te zien. Er waren preparaten van verschillende stadia te zien en ik heb ze heel bewust bekeken. Ik denk dat het me zelfs heeft geholpen met mijn eigen verwerkingsproces van mijn miskraam, waar ik eerder nog niet aan was toegekomen. Daar waar ik in het begin bang was dat het mijn gevoelens van mijn miskraam omver zou schoppen, heeft het juist helend gewerkt.

Inzicht
In de hele tentoonstelling kon je letterlijk zien hoe ingewikkeld en bijzonder het menselijk lichaam is, in alle stadia van het leven. Ik weet van mezelf dat ik heel bewust leef en eet, maar dit was een extra eye-opener voor me. Toen we weer buiten stonden, waren we er allebei een beetje stil van. Ons er allebei van bewust hoe bijzonder het was om dingen te zien die je normaal nooit kan zien. Het heeft ons inzicht gegeven in (de werking van) ons eigen lichaam en ook onze kinderwens. En het dagje uit was bovendien een heerlijke afwisseling en ontspanning voor ons.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*