Hoe vaak wordt er IUI gedaan?

Ik heb gemerkt dat er per ziekenhuis verschil is wat betreft het aantal IUI-behandelingen dat wordt gedaan voordat overgegaan wordt tot IVF. Zo stuurt ons ziekenhuis je na zes behandelingen door voor IVF, terwijl er in het ziekenhuis van een kennis negen IUI’s worden gedaan. Vanwaar dit verschil? Welke factoren spelen een rol bij afweging voor deze keuze?

Gynaecoloog Jos VolleberghGynaecoloog Jos Vollebergh: “Het aantal IUI-behandelingen dat gedaan wordt vóórdat een paar verwezen wordt voor IVF is afhankelijk van een aantal factoren: de indicatie, de voorkeur van de patiënt, en soms ook de voorkeur van de arts of het behandelend team. In zijn algemeenheid proberen we IVF zo lang mogelijk uit te stellen als de kans op zwangerschap met een andere behandeling (zoals IUI) nog groot genoeg is. Dit doen we omdat IVF een erg bewerkelijke (en dure) behandeling is.”

Minstens drie keer IUI
“In de landelijke richtlijnen is afgesproken dat bij de meeste indicaties ‘drie tot zes’ behandelingen met IUI voorafgaan aan de verwijzing voor IVF. Concreet betekent dat dus: minstens drie. Dat kun je dan nog laten afhangen van bijvoorbeeld de leeftijd van de vrouw: als ze jonger is, hoop je wat langer op een zwangerschap met IUI, als ze ouder wordt (vanaf 38 jaar) worden die kansen lager, maar nemen ook de succeskansen met IVF af. Los van de leeftijd van de vrouw nemen de zwangerschapskansen af na elke IUI-behandeling. Hoe meer cycli er IUI gedaan is, hoe lager de kans op zwangerschap wordt bij een volgend IUI-cyclus. Afhankelijk van de indicatie kan ook juist gekozen worden een paar IUI-behandelingen meer te doen, vooral als het paar erg tegen IVF opziet en nog hoop heeft daar niet aan toe te hoeven komen.”

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het artikel de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen. Als veel lezers dit doen, kunnen wij artikelen blijven schrijven over vruchtbaarheidsproblemen.

[paytium name=”Eenmalige donatie Denise Hilhorst” description=”Waardering artikel Denise Hilhorst”] [paytium_dropdown label=”Ik waardeer met” options=”1,50/2,50/5/10″ options_are_amounts=”true” /] [paytium_total label=”Mijn gekozen waardering” /] [/paytium]

14 Comments

  1. Hoe komt het dat de kans op een zwangerschap bij iedere IUI behandeling afneemt?

  2. Jos Vollebergh op 9:23 pm

    Op zich is dat een statistisch gegeven. Het lijkt erop dat IUI bij bepaalde koppels wel werkt, en bij andere niet. Gevolg is dat de ‘succesvolle’ koppels in de eerste cycli zwanger worden, zodat je steeds meer ‘onsuccesvolle’ koppels overhoudt. Helaas is er geen methode om vantevoren te bepalen wie de succesvolle koppels zijn.
    In onze eigen cijfers zien we in de eerste 3-4 cycli vergelijkbare cijfers, die in cyclus 5 en 6 duidelijk afnemen. Als er weleens meer cycli doen (op verzoek) zien we daar nauwelijks meer zwangerschappen in ontstaan.

  3. Dan ben ik de uitzondering op de regel, gelukkig! 39 ten tijde van mijn 6e IUI behandeling en we zijn nu met zijn drietjes; mijn partner, onze prachtige 14 weken oude dochter en ik!

  4. Wij hebben net onze 3e IUI achter de rug met helaas een tweede (vroege) miskraam. Ons ziekenhuis weet dat wij geen IVF willen en dat IUI onze enige hoop is. Bij ons zijn sowieso zes pogingen ‘gegarandeerd’, maar wellicht dat ze daarvan afwijken in de wetenschap dat voor ons IVF niet bespreekbaar is. Toch vraag ik me af wat er precies onder de ‘succesvolle’ koppels wordt verstaan. Tot nu toe lijkt bij ons het zwanger raken geen probleem (in die zin zou je kunnen zeggen dat de IUI geslaagd is), maar het zwanger blijven. Hoe kijken anderen daar tegenaan?

  5. Jos Vollebergh op 9:47 am

    Met ‘succesvolle’ koppels bedoel ik degenen die er een goede zwangerschap aan over houden.
    Je ziet goed dat er een verschil is tussen zwanger WORDEN en zwanger BLIJVEN. Als je meer miskramen krijgt kan er apart onderzoek worden gedaan naar een mogelijke oorzaak daarvan.

    • Dank voor je snelle reactie en antwoord. En op dit moment lopen er inderdaad twee onderzoeken, dus hopelijk weten we over een aantal weken meer.

  6. Ik lees op internet veel over biologische voeding, teunisbloemolie ect ect. Vergroot dat echt de kansen? En wat geeft het meeste kans bij iui? Iui met clomid of met Gonal F? En iui D geeft dan minder kans als het sperma ingevroren is geweest?

  7. Ik ben nog steeds blij dat mijn behandelend arts door wilde gaan met IUI. 13 heb ik er gehad en nu een prachtige kleuter van alweer 4,5. Ik was 39 jaar toen ik begon, 40 toen ik zwanger was en 41 toen ik beviel. Ik ben geïnsemineerd met donorzaad. De kansen waten klein, maar blijkbaar voor mij groot genoeg.

    • Wat geweldig!!!! Waarom waren de kansen klein? En hoe werd je gestimuleerd of deden ze dat niet? Wij zitten in het traject met donorzaad.

  8. De kansen waren vooral klein door mijn leeftijd. Ik dacht dat ingevroren zaad er niet voor zorgt dat de kansen kleiner worden. Belangrijker is de kwaliteit.
    Ik heb de laatste twee pogingen Clomid geslikt. Ik denk zelf dat dat mijn kansen vergroot heeft.
    Veel succes!!

  9. Zes IUI en drie IVF en al 5 jaar geleden en toen en nu noch steeds geen baby
    Ik ben er helemaal klaar mee

  10. Ik heb twee iui maar is niet geluk

  11. Ik lees in het artikel dat de zwangerschap kans na iedere iui behandeling afneemt. Hoe komt dit? Want dat lees ik niet terug in het artikel en ik ben er erg benieuwd naar. Zeker aangezien we binnenkort gaan beginnen met dit traject.

    • Jos Vollebergh op 4:53 pm

      Eigenlijk is dit vooral een statistisch gegeven. Het aantal zwangerschappen na IUI-behandeling wordt goed bijgehouden en in alle overzichten zien we die kans afnemen. Eerst langzaam, na meer dan 3 behandelingen wel wat sneller. Hoe dat precies komt weten we niet, maar we denken dat IUI bij bepaalde stellen beter werkt dan bij andere. Dan zie je vanzelf dat degenen bij wie het goed werkt in de eerste behandelingen zwanger worden, en hou je dus degenen over bij wie het minder goed (of niet) werkt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*