Echt voelen

In de drukke decembermaand ren ik mezelf gemakkelijk voorbij en raak ik soms het contact met mezelf een beetje kwijt. Stress en de donkere dagen maken me sneller somber en dat druk ik dan graag weg. Het lijkt mij een goed plan om even stil te staan en weer in contact te komen met mezelf, dus ik maak een afspraak met een haptonoom.

Door: Carolien

Het is koud als ik aankom in Amsterdam en diep weggedoken in mijn jas voel ik dat mijn schouders hoog opgetrokken zijn. Ik word hartelijk ontvangen met een kop thee in de warme praktijk van Marguérite Boeije. Mijn schouders zakken gelijk al een stukje weer naar beneden.

Haptotherapie
Ik ben hier om te voelen, écht bewust te voelen. Dat is in ieder geval het idee wat ik over haptonomie heb. Marguérite is haptotherapeut en helpt mensen die moeite hebben om met hun gevoel in contact te komen. Ze past dit toe bij relatietherapie, zwangerschapsbegeleiding, maar ook rouwtherapie rondom zwangerschap en ongewenste kinderloosheid.

Warme handen
Na de uitgebreide uitleg over haptotherapie en wat meer over mijn eigen proces en achtergrond, mag ik plaats nemen op de behandelbank. Ik lig met mijn kleding aan op mijn buik op een heerlijk matras. Marguérite past twee verschillende methodes van haptotherapie toe en we beginnen met het voelen wat haar handen doen op mijn onderrug. Haar handen zijn warm en ik merk dat ik heel diep en ontspannen kan ademhalen, ik kan de warmte van de aanraking voelen en kan haar handen volgen als ze bewegen. Dan raakt ze me op een andere manier aan en vraagt of ik het verschil kan voelen. Ja, duidelijk!

Niet vluchten
Ik ga weg bij haar handen en zit gelijk weer in mijn hoofd. Ze vraagt me te proberen bij het gevoel te blijven en niet te vluchten, is het echt zo naar als ik denk dat het is? Of valt het eigenlijk wel mee? Dat laatste blijkt het geval. Iets wat in een vruchtbaarheidstraject misschien ook goed toe te passen is als je hormonen moet spuiten, denk ik. Ik zie het zelf als een verschrikking zo’n spuit en denk oh jee wat een pijn zal het doen, maar als je blijft voelen valt het waarschijnlijk heel erg mee, want hoe groot is zo’n spuitje nou echt?

Ik ben oké
Ik blijf haar handen volgen en dan zegt Marguérite: “Je doet het heel erg goed, je hoeft niet zo hard te werken.” Het raakt me, de tranen komen. Ze slaat de spijker op z’n kop. Ik doe altijd zo hard mijn best, wil altijd beter dan best, terwijl goed ook goed genoeg is en ik oké ben zoals ik ben. Het werkt door in mijn hele lichaam, mijn schouders ontspannen nu nog meer. Wow wat een fijn gevoel, ik ben heerlijk warm overal en mijn lichaam tintelt een beetje.

Dichter bij jezelf
Dat is wat Marguérite probeerde te bereiken, dat ik mijn lichaam écht voel. Zo wordt het makkelijker om dichter bij mezelf te blijven in de onzekere en drukke tijd van het vruchtbaarheidstraject én kan ik ook beter mijn grenzen aangeven. Je partner die even een hand op je arm of rug legt tijdens een vervelende behandeling is vaak een kleine moeite, maar kan een groot verschil maken qua ontspannen blijven. Helemaal ontspannen stap ik weer naar buiten, wat een heerlijk gevoel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*