Zomerstop: even geduld alsjeblieft

Lekker, die zomer. Maar niet als je bezig bent met vruchtbaarheidsbehandelingen. Tal van fertiliteitsafdelingen sluiten een aantal weken hun deuren. En dus moet je nog langer geduld hebben. Waarom blijven ze eigenlijk niet gewoon open? En hoe kom je die zomerstop door?

Tekst: Cindy Cloin

Op de website van het Centrum Voortplantingsgeneeskunde Brabant (CVB) staat een nieuwsbericht: ‘Spermacellen zwemmen het snelst in de zomer’. Ironisch genoeg staat pal daarnaast een bericht met de titel ‘Zomerstop’. Net als andere jaren vindt er een behandelstop plaats voor IUI, IVF, ICSI en cryo-terugplaatsingen. Dat geldt overigens niet alleen voor dit ziekenhuis: heel veel ziekenhuizen in Nederland – maar bijvoorbeeld ook in België – sluiten in de zomer een paar weken hun fertiliteitsafdeling.

Frustratie
Het zorgt voor nogal wat frustratie bij mensen die afhankelijk zijn van het ziekenhuis voor het vervullen van hun kinderwens. Zoals Jet. ‘We zijn net pas weer met behandelingen begonnen en die zomerstop voelt echt heel vervelend. Hoewel we voor een terugplaatsing naar Rotterdam gaan, zijn we voor de echo’s en dergelijke afhankelijk van mijn eigen ziekenhuis en daar kunnen we dus een paar weken niet terecht. Als het onhandig uitkomt met mijn cyclus moet ik zo twee maanden wachten voordat ik weer verder kan.’

Ook al dicht op zondag
Ook op fora wordt er druk gesproken over de zomerstop. Marieke’s frustratie gaat verder dan alleen de zomer. Zij en haar man krijgen sinds een tijdje IUI-behandelingen. ‘Als je bij ons op zaterdag een positieve ovulatietest hebt, dan gaat de behandeling die maand niet door omdat op zondag het laboratorium dicht is. Het is toch niet van deze tijd dat een afdeling dan gewoon dichtgaat? Ik zou bijna overwegen om naar een ander ziekenhuis over te stappen waar ze in het weekend, op feestdagen en in de zomer wel gewoon open zijn.’

Heel erg duur
Jesper Smeenk is gynaecoloog bij het CVB. ‘Als arts wil je graag zo patiëntgericht mogelijk werken en alle service bieden die maar kan. Maar de medewerkers hebben ook recht op vakantie. Als je in de zomervakantie open wilt blijven, moet je een hoop extra mensen aannemen en dat wordt heel erg duur. Daarnaast zitten we met noodzakelijk onderhoud. Dus kiezen we er voor om het op deze manier te doen, met helaas dus inderdaad een zomerstop van een paar weken.’

Onderhoud laboratorium
Sjoerd Repping is hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC in Amsterdam. ‘Elke IVF-kliniek moet ieder jaar even dicht vanwege onderhoud van het laboratorium, alleen is het variabel wanneer. Neem daarbij een marge omdat je een vruchtbaarheidsbehandeling niet halverwege wilt stoppen, en je zit al gauw aan twee weken sluitingstijd. De apparatuur om eicellen te bevruchten en embryo’s te kweken moet nu eenmaal onderhouden worden. De meeste klinieken kiezen voor de zomer, omdat de vraag naar behandelingen dan iets terugloopt. Bij grotere klinieken zoals het AMC speelt personeelsbezetting overigens verder niet zo’n rol, maar bij kleinere satellietcentra kan dat wel zo zijn.’

Geen zomerstop
Het Radboudumc in Nijmegen is een van de klinieken zonder zomerstop. ‘We hebben een paar jaar geleden de beslissing genomen om die af te schaffen’, vertelt Viola Peulen, woordvoerder bij het Radboudumc. ‘Er blijft altijd voldoende capaciteit aanwezig, niet iedereen kan met vakantie in dezelfde periode. Alleen tussen kerst en oud en nieuw zijn we even dicht vanwege de jaarlijkse noodzakelijke schoonmaak en onderhoud.’

Tijd voor ontspanning
Als je de komende weken gedwongen moet wachten tot je weer verder kunt met behandelingen na de zomerstop, probeer dan van de nood een deugd te maken. Het kan zeker ook goed voor je zijn om even niet in spanning te zitten, rond elke kleine stap die gezet wordt gedurende een fertiliteitstraject. ‘Het wordt verplicht ontspannen’, zegt Jet. ‘Hoewel ik liever gewoon was doorgegaan met behandelingen, probeer ik nu maar van de rust te genieten. Af en toe een wijntje en even geen rekening houden met ovulatie, echo’s of andere stressmomenten. En dan over een paar weken gaan we er weer voor.’

8 Comments

 1. In het ziekenhuis waar wij zitten kun je gewoon terecht in het weekend en in de vakantie. Dit vinden we erg fijn.
  Maar af en toe even pauzeren en je rust nemen is ook wel goed, ondanks dat we eigenlijk zo snel mogelijk door willen. Heb zelf ervaren dat een paar maanden rust je ook weer nieuwe kracht geeft om door te gaan.

 2. In het ziekenhuis waar wij zitten kun je gewoon terecht in het weekend en in de vakantie. Dit vinden we erg fijn.
  Maar af en toe even pauzeren en je rust nemen is ook wel goed, ondanks dat we eigenlijk zo snel mogelijk door willen. Heb zelf ervaren dat een paar maanden rust je ook weer nieuwe kracht geeft om door te gaan.

 3. Bij ons geldt ook een zomerstop. Begrijpelijk vanwege de schoonmaak-noodzaak in het lab, maar voor ons extra zuur. Juist omdat we nog geen kinderen hebben gaan wij altijd buiten de zomervakanties weg. Dat betekent voor ons daarom elke keer een verlichte pauze van minimaal 3 maanden en soms zelfs 4 als mijn cyclus net ‘verkeerd’ uitkomt. Dat is toch elke keer weer slikken hoor!

 4. Bij ons geldt ook een zomerstop. Begrijpelijk vanwege de schoonmaak-noodzaak in het lab, maar voor ons extra zuur. Juist omdat we nog geen kinderen hebben gaan wij altijd buiten de zomervakanties weg. Dat betekent voor ons daarom elke keer een verlichte pauze van minimaal 3 maanden en soms zelfs 4 als mijn cyclus net ‘verkeerd’ uitkomt. Dat is toch elke keer weer slikken hoor!

 5. Het AMC is sowieso niet open in het weekend voor terugplaatsingen, dus wat dat betreft is er geen verandering in de zomermaanden.

  Als je bij het AMC in je natuurlijke cyclus in het weekend uitkomt heb je gewoon pech en is er weer een maand verloren gegaan.

 6. Het AMC is sowieso niet open in het weekend voor terugplaatsingen, dus wat dat betreft is er geen verandering in de zomermaanden.

  Als je bij het AMC in je natuurlijke cyclus in het weekend uitkomt heb je gewoon pech en is er weer een maand verloren gegaan.

  • Wellicht dat het vorig jaar anders was, en geen idee hoe het werkt met IUIs, maar wij hebben in 2016 zowel punctie (onze 1e IVF poging) als terugplaatsing (2e IVF poging) in het weekend gehad bij het AMC..

 7. Bij het MCK in Leiderdorp gelukkig gewoon open in de zomer. Alleen met kerst en oud en nieuw gesloten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*