Yoga ontspant

Mijn eerste lotgenotendag van patiëntenvereniging Freya, ik vind het spannend en indrukwekkend. Als ik aan het einde van de dag een yoga-en ademworkshop kan volgen, ga ik daar dan ook graag op in. Het lijkt me fijn om de spanningen van de dag van me af te laten glijden.

Door: Hieke

Maaike van de Biggelaar en Martine van Leeuwen geven de workshop. Maaike is Ayurvedisch arts en yogadocente. Martine is yogadocente vrouwengezondheid en verpleegkundig specialist bij Care for Women, waar ze vrouwen begeleid in alle fasen van het hormonale leven. Ze verzorgen ook een body & mind programma voor vrouwen die graag zwanger willen worden , maar bij wie dat niet makkelijk lukt.

Uitzoemen
We beginnen met een ontspanningsoefening waarbij je jezelf afsluit van je omgeving. Een makkelijke oefening die je thuis snel zelf kunt doen, op het moment dat je je zeer gespannen voelt. Je sluit je handen om je gezicht waarbij je duimen je oren afsluiten en je wijsvingers op je oogleden rusten. Een diepe inademing en dan – net als een bij – rustig ‘uitzoemen’. Maaike doet het een keer voor, waardoor het ijs breekt en ik de spanning langzaam laat wegebben.

Meer ontspannen
Dan mogen we zelf aan de slag. Ik verwacht van mezelf dat ik moet lachen om de rare geluiden van alle cursisten. Maar ik ontdek dat als ik me afsluit en begin te zoemen, ik de wereld om me heen helemaal vergeet. Ik hoor alleen mijn eigen gezoem waardoor ik mijn gedachten langzaam afsluit en alleen nog maar aan mijn ademhaling denk. Een goede oefening om de eerste ontspanning te bereiken. We doen nog wat oefeningen en ik merk dat ik langzaam maar zeker volledig ontspan. Ik durf me over te geven aan de yoga en dat zorgt ervoor dat ik een fijne ontspannen afsluiting van de dag heb. Dit lijkt me ook heel geschikt als je meer ontspannen een vruchtbaarheidsbehandeling door wilt komen.

Eigen wereldje
We eindigen met een ontspanningsoefening waarbij we in gedachten elk deel van ons lichaam bij langs lopen. Van kruintje tot teen, volledig voelen hoe de ontspanning in je lichaam zich verspreid. Hoe je bloed door je aderen stroomt. Je hart rustig zijn slagen slaat. Je eigen wereldje waarin je even niks hoeft en niks ervaart behalve je eigen ademhaling. Op het moment dat de workshop voorbij is, ben ik volledig ontspannen. Dan voel ik pas hoe de spanning van die dag me volledig heeft uitgeput. Moe maar voldaan ga ik naar huis, en ik neem me voor deze oefeningen vaker toe te passen. Op het moment dat ik me gestrest voel, tijdens een IVF-behandeling, of als ik het even niet meer zie zitten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*