Wat te doen bij late eisprong?

Ik ben erachter gekomen dat mijn ovulatie pas rond dag 20 à 21 van mijn cyclus is. Meestal ben ik dan ongeveer een week daarna al ongesteld. Ik ben bang dat daardoor geen innesteling plaats kan vinden, want dit moet toch gebeuren ergens rond de zeven tot tien dagen na de ovulatie? Wat kan ik doen?

Gynaecoloog Jos Vollebergh: “Als je eisprong echt pas zo laat optreedt, en je menstruatie een week later al begint, zijn dat inderdaad geen optimale omstandigheden om zwanger te worden. Dit komt mogelijk doordat de cyclus niet goed wordt ‘aangestuurd’ en de hormonale ondersteuning in de tweede helft van de cyclus onvoldoende is.”

Onderzoeken
“De vraag is nu hoe je er met zekerheid achter kunt komen dat je eisprong zo laat optreedt. De meeste ovulatietesten zijn namelijk niet zo heel betrouwbaar. De beste manier om precies te bepalen wanneer je eisprong optreedt, en hoe lang het daarna duurt voor je menstruatie begint, is om dit een keer te laten volgen met behulp van echo’s. Dit kan gedaan worden via de gynaecoloog. Deze maakt dan ongeveer vanaf de tiende dag vanaf het begin van je menstruatie een echo, vaak om de twee à drie dagen, om te kijken wanneer het eitje groeit en wanneer het precies springt. Mocht de situatie zo zijn als je beschrijft, dan zullen ze ook wat hormonaal onderzoek willen doen om te bekijken of daar wellicht een oorzaak in ligt.”

Behandeling
“Aan de hand van de resultaten van deze onderzoeken kan vervolgens een behandeling worden bepaald. Dat kan bijvoorbeeld ‘ovulatie-inductie’ zijn om de eisprong iets naar voren te halen, of het gebruik van progesteron ter ondersteuning van de tweede helft van je cyclus.”