Wat is ‘ovarian drilling’ bij PCOS?

In mei 2012 werd er bij mij PCOS geconstateerd. Daarvoor wist ik al dat er iets niet klopte, want ondanks het slikken van de pil werd ik onregelmatig ongesteld en sloeg ik soms hele maanden over. Eerdere onderzoeken leverden echter niets op. Nu hebben we dus wel een diagnose. Ik heb eerst Clomid gekregen, waarvan ik cystes kreeg. Nu zitten we in een traject waarin ik Menopur en Pregnyl krijg, maar dat staat nu even stil omdat er geen Menopur te krijgen was, en ik behandeld word voor benauwdheid en hartkloppingen.

De eerste ronde met Menopur ging goed en hadden we een pracht van een ei. De tweede ronde hebben we langer moeten spuiten omdat er niets wilde groeien. En dat terwijl er veel follikels zijn. Nu heeft onze gynaecoloog het over ‘drilling’ gehad, maar ik durf het niet aan vanwege de kans op littekenweefsel. Hoe groot is die kans? En wat is dat drillen nu precies?

Gynaecoloog Jos VolleberghGynaecoloog Jos Vollebergh: “PCOS staat voor PolyCysteus Ovarium Syndroom. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van veel kleine eiblaasjes in je eierstokken. Die maken samen net genoeg hormoon aan (oestrogeen) om te veroorzaken dat je geen goede eisprong hebt.”

Oorzaken van PCOS
“De exacte oorzaak kennen we nog niet. Je voldoet aan de definitie van PCOS als je twee van de drie belangrijkste kenmerken hebt: een onregelmatige of afwezige cyclus, tekenen van verhoogd mannelijk hormoon (zoals lichte overbeharing, of bij bloedonderzoek) en de aanwezigheid van veel kleine blaasjes in de eierstokken bij echo. Er is ook een verband met overgewicht.”

Mogelijke behandelingen
“Er zijn in principe drie behandelingen mogelijk voor PCOS: Clomid, FSH en de genoemde ‘ovarian drilling’. Clomid is een anti-oestrogeen. Je ziet nogal eens dat daarmee de cyclus weer normaliseert, maar het geeft inderdaad een kleine kans op cystes. FSH is een hormoon dat de eierstok stimuleert waardoor er een eisprong kan optreden. Er zijn verschillende soorten van verkrijgbaar, zoals Menopur maar ook andere. Als Menopur tijdelijk niet verkrijgbaar is, kun je, in overleg met je arts, ervoor kiezen (al dan niet tijdelijk) een ander preparaat te gaan gebruiken. De derde mogelijkheid is ovarian drilling.”

Lees ook: Is er een verband tussen PCOS en overgewicht?

Ovarian drilling
“Bij ovarian drilling branden we bij een kijkoperatie met een elektrode een aantal van de kleine eiblaasjes weg, waardoor de productie van oestrogeen afneemt en er ook weer een cyclus kan ontstaan. Daardoor ontstaat er wel wat littekenweefsel in de eierstokken maar dat kan geen kwaad. Wat jammer is, is dat het vaak maar tijdelijk werkt. Als je in die tijd zwanger wordt is dat natuurlijk prachtig, maar als de cyclus toch weer onregelmatig wordt moet je ‘terug’ naar de Clomid of de FSH.”

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*