Marga is kraamverzorgende

'Mijn werk is af en toe moeilijk, maar vooral mooi'

Marga verlangt zelf al jaren naar een kindje. Vorig jaar volgde ze haar hart en werd ze kraamverzorgende. En dat is af en toe moeilijk voor haar, maar toch vooral mooi. ‘Ik haal ontzettend veel kracht uit mijn werk’.

Tekst: Denise Hilhorst

Marga: ‘Ik werkte in de ouderenzorg, maar kraamzorg leek mij altijd al leuk. Juist toen wij al lange tijd in behandeling waren om zwanger te raken, vond ik de tijd rijp om de overstap te maken. Ik dacht ook veel kracht uit dit werk te kunnen halen.

Verminderd vruchtbaar
‘Wij kwamen in de medische molen terecht nadat ik naar de huisarts was gegaan vanwege een onregelmatige menstruatie. De huisarts verwees me door naar de gynaecoloog. Na bloedonderzoeken en echo’s bleek dat ik PCOS heb, waardoor ik verminderd vruchtbaar ben. Ik heb geen verdere verschijnselen zoals overbeharing en overgewicht. Omdat we een kinderwens hadden, wilden we meteen starten met behandelingen. Aanvankelijk probeerden we zwanger te raken met hormonen en echo’s (om de eisprong te bepalen). Maar omdat ook mijn partner verminderd vruchtbaar bleek te zijn, de kwaliteit van zijn zaad was heel wisselend, stapten we over op IUI en uiteindelijk op ICSI.’

Dubbel en zwaar
‘Vlak na mijn start in de kraamzorg bleek ik na de terugplaatsing van een cryo uit mijn eerste ICSI-behandeling zwanger te zijn. Helaas ging het na een week of zes mis; ik kreeg een miskraam. De dag na de miskraam ben ik meteen weer gestart met werken, om de stap niet al te groot te maken. Ik mocht meteen met een bevalling meedraaien. Eenmaal weer thuis was ik gebroken. Wat was dit enorm dubbel en zwaar. Na een aantal weken kon ik mijn verdriet toch een plekje geven en begon het genieten als kraamverzorgende pas echt.’

Vechten voor een kindje
‘Ik vind het ontzettend mooi om te mogen ondersteunen bij de verzorging van een nieuw leven, en daarbij de ouders met zelfvertrouwen achter te laten. Je mag mensen ondersteunen bij een van de belangrijkste en mooiste momenten in hun leven. Door te zorgen voor die kleintjes en hun ouders krijg ik enorm veel kracht om door te vechten voor een kindje van onszelf. Ook als dit uiteindelijk niet mag lukken, dan weet ik zeker dat ik dit werk nog steeds ontzettend graag zal doen, hoewel dat in het begin natuurlijk wel zwaar zal zijn.’

Teleurstelling
‘Mijn hoop neemt helaas wel af naarmate het traject vordert. We hebben nu twee ICSI-pogingen achter de rug, en nog vier cryo’s over. De derde en laatste poging die wordt vergoed komt in zicht. We hebben intussen van alles geprobeerd; vitamines voor mijn partner en mezelf, goed gezond eten en genoeg water drinken en noem maar op. Helaas heeft dit tot niets geleid. De hormonen maken het extra pittig. Na een mislukte poging vind ik het best zwaar om een moeder te zien met een kleintje. Of als ik bij mensen kom bij wie een kindje eigenlijk niet gewenst is. Dat doet zeer, en de teleurstelling is op dat moment groot, waarom is het mij niet gegund? Maar ook dat gevoel verdwijnt weer.’

Luisterend oor
‘Wat ik ook lastig vind, is als mensen vertellen dat het bij hen “in één keer raak was”. Dat voelt zo oneerlijk. Daarentegen hoor ik ook genoeg verhalen van paren die jaren in behandeling zijn geweest. Tijdens en na de zwangerschap komen dan nog veel emoties vanuit het voorgaande traject los. Ik vind het niet professioneel om dan mijn eigen verhaal te vertellen, maar ik bied hen natuurlijk als kraamverzorgende wel een luisterend oor na de bevalling. Ik denk dat ik als geen ander begrijp hoe moeilijk het voor hen is geweest en hoe blij ze nu zijn.’

 

 

8 Comments

 1. Hoi Maria, ik wil je wil je even een hart onder de riem steken.
  ik en mijn partner zijn pas na 5 icsi behandelingen zwanger geworden. Ik had zelf de hoop al opgegeven. Bij onze aller laatste poging ben ik chinese pilletjes gaan gebruiken die zorgen dat de doorbloeding beter wordt. Nu heb ik vorig jaar mijn mooie dochter mogen verwelkomen. Misschien kun jij je ook verdiepen in verschillende zorgverzekeraars. Wij kregen namelijk 4 pogingen vergoed bij pno. Wij hebben alsnog voor de laatste poging zelf moeten betalen. Ook zijn wij overgestapt artikel het buitenland (dusseldorf). Hier had ik ook veel meer vertrouwen in. Of het bij jou gaat lukken in de toekomst, dat zul je nu nog niet weten en die onzekerheid is soms om gek van te worden. Ik wens je heel veel succes en sterkte. En weet dat er meer zijn.

 2. Ook zwanger na 4 de poging icsi in Nijmegen wat werd vergoed door PNO zorg verzekering. Zal informatie opvragen bij hun … Geeft ook meer rust als je weet dat je nog een 4 de kans vergoed krijgt !! Hopelijk mag je snel zwanger worden!!!!!

 3. Whoow respect voor zoveel doorzettingsvermogen.
  Wij zijn net begonnen met de eerste icsi behandeling en ik weet nu al dat het erg zwaar zal zijn wanneer het niet meteen raak is. Ik heb er toch stiekem al mijn hoop op gevestigd. Tot de tijd dat het eindelijk raak zal zijn haal ik veel kracht uit mijn nichtje van nu een maand oud. Zo fijn om met haar te knuffelen! Bij ons trouwens hetzelfde verhaal. Ik pcos, mijn verminderde zaad kwaliteit. Veel sterkte Marga, ik hoop op een mooi wonder voor ons beiden. Lieve groet,

  Pien

 4. Heel erg bedankt iedereen voor jullie lieve woorden en begrip!

 5. Wauw wat een mooi verhaal! Ik snap helemaal hoe je je voelt. Zelf werk ik 4,5 jaar als kraamverzorgende en vind het werk super leuk! Ook bij ons een zwaar ICSI traject waar wij al 5 terug plaatsingen uit de 1e poging hebben gehad. Ik zelf ervaar het werk in de kraamzorg niet als zwaar. Het is zooo fijn om voor andere mensen wat te kunnen betekenen en waardering te krikgen. Een zwangere vrouw vind ik lastiger om te zien, dat is immers het eerste waar ik naar verlang. Lieve Marga, ik wens jouw en je man ontzettend veel sterkte maar ook succes toe! Geef de moed niet op !

  Lieve groetjes

  Priscilla

  • Lees nu net pas je berichtje. Ontzettend bedankt voor je lieve woorden. Dus zelf ook in de kraamzorg en in fertiliteits trajecten? Ik ervaar dat hetzelfde. Een zwangere vrouw of zwangerschaps nieuws zijn ook hier pijnlijker ook al gun je het die ander ontzettend het raakt je. En in m’n werk niet. Vind het juist echt enorm leuk en bijzonder! We wachten inmiddels op allerlei uitslagen van onderzoeken en moeten 13 september terug komen in Gent voor alle uitslagen en behandelplan voor onze laatste icsi.Ze wouden eerst verder onderzoeken ivm 2e miskraam. Deze gaan we dus niet meer in Groningen maar in Gent doen. Ook jullie enorm veel kracht en succes tijdens de zware trajecten en hoop van harte dat ook jullie een kindje mogen verwelkomen!

 6. Ik vind het heel bijzonder hoe je omgaat met jouw eigen verdriet en daarbij jouw zorg en liefde kunt geven aan gezinnen waar een kindje geboren is. Het is zo fijn om een kraamverzorgster te hebben die geeft om je kind en met zoveel liefde haar werk doet.

  Ik hoop dat jullie gauw een kind mogen verwelkomen in jullie gezin.

  • Bedankt voor je lieve woorden! Een fijne kraamtijd is enorm belangrijk en daar doe ik dan ook uiterst m’n best voor. Maar gaat vanzelf omdat ik het werk gewoon ontzettend fijn vind.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*