50+ mannen vaak al onvruchtbaar

Mensen denken vaak ten onrechte dat mannen op hogere leeftijd nog net zo goed kinderen kunnen krijgen als op jongere leeftijd.

“In de beeldvorming is het altijd die ene – neem Picasso – die het nog wel lukt. Terwijl wij al decennialang grafieken laten zien waaruit blijkt dat de kwaliteit van sperma snel daalt met de jaren”, zegt onderzoeker Gijs Beets van het demografisch instituut Nidi. Hij leidde een onderzoeksproject naar (late) vruchtbaarheid in Europa.

Boven de vijftig zijn veel mannen al niet meer vruchtbaar. “Je zou zeggen, de natuur heeft het goed geregeld,” stelt Beets. “Maar toch willen mensen dan nog kinderen. Los van het feit dat het maar de vraag is of kinderen wel gebaat zijn bij ouders die snel zullen overlijden, blijkt nu opnieuw dat er risico op afwijkingen is.” Zweeds-Amerikaans onderzoek laat zien dat kinderen van vaders ouder dan 45 een beduidend grotere kans lopen op psychiatrische stoornissen dan die van 22-jarige vaders. Beets: “Met een zeer aannemelijke verklaring, mannen kunnen langer produceren dan vrouwen maar het risico op een foutje in het sperma wordt daardoor wel groter.”

Bron: Man is boven vijftig vaak al onvruchtbaar, Trouw, 28 februari 2014.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*