Hoe komt tussentijds bloedverlies?

Sinds ik 9 maanden geleden gestopt ben met de pil heb ik last van bloedverlies tussen mijn, verder regelmatige, menstruaties door. Eerst was het alleen in de tweede helft van mijn cyclus, maar inmiddels komt het de hele maand door voor. Sinds twee maanden gebruik ik op eigen initiatief Utrogestan® in de tweede helft van mijn cyclus. Hiermee stopt het bloedverlies, maar ik houd het gevoel dat het alleen maar symptoombestrijding is.

Ik ben onderzocht met een uitstrijkje, (water)echo’s en prikken op hormoonwaardes: alles ziet er volgens de gynaecoloog volstrekt normaal uit. Hij kan echter niets zeggen over de oorzaak van het bloedverlies. Naast dat ik er emotioneel veel last van heb, en het mijn seksleven negatief beïnvloedt, blijft de vraag mij bezighouden: kan dit tussentijds bloedverlies een bevruchting in de weg staan? Ik zou graag een idee hebben van wat het bloedverlies kán veroorzaken en of er een mogelijke oplossing bestaat.

Gynaecoloog Jos VolleberghGynaecoloog Jos Vollebergh: “Tussentijds bloedverlies, bij een verder helemaal regelmatige cyclus, kan van je baarmoedermond komen of uit de baarmoeder zelf.

Onderzoeken
“De baarmoedermond kunnen we bekijken (door een spreider/eendenbek in te brengen) en we kunnen er een uitstrijkje van nemen. Als bij beide niets raars gevonden wordt, lijkt het daar niet vandaan te komen. De baarmoeder zelf (het baarmoederslijmvlies) kunnen we beoordelen met een echo (eventueel met contrast, zoals water of gel) of door in de baarmoeder te kijken (hysteroscopie). Als de echo niets raars oplevert, vinden we bij een hysteroscopie meestal ook geen afwijkingen.”

Progesteron
“Blijft over dat het baarmoederslijmvlies niet helemaal regelmatig opbouwt. Als de hormoonwaardes normaal zijn, zit daar dus geen oorzaak in. Opvallend is wel dat je er met Utrogestan® geen last van hebt. Is ook het progesteron geprikt een week voor je menstruatie? Misschien is dat te laag, en daar helpt Utrogestan® goed tegen. Als ook dat geen afwijkingen laat zien, kunnen we inderdaad helaas niet veel. Elke beïnvloeding van het slijmvlies moet hormonaal, en dat kan (behalve met Utrogestan®) negatief werken op de kans op zwangerschap.”

Mogelijkheden
“Tussentijds bloedverlies staat een zwangerschap normaliter niet in de weg. Wil je toch graag meer over de oorzaak weten, overleg dan nog eens met je gynaecoloog of het zinvol zou kunnen zijn een keer progesteron te prikken in de tweede helft van je cyclus (dan mag je die cyclus geen Utrogestan® gebruiken!), of een hysteroscopie te doen.”

1 Comments

  1. Beste

    Ik heb exact hetzelfde probleem als jij sinds ik een jaar geleden gestopt ben met de pil… De gynaecologen vinden niet direct het probleem. Heb jij het bloedverlies kn stoppen en is het gelukt om zwanger te raken? Alvast bedankt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*